Blog over kinderverzorging

Zorg en welzijn: mantelzorg

Ben jij benieuwd of mantelzorg iets voor jou is of ga je binnenkort beginnen als mantelzorger? Lees dan gauw verder. Ik heb in deze blogpost de beste tips voor startende mantelzorgers op een rijtje gezet. Het is mooie, maar ook erg intensieve taak waar je goed op voorbereid moet zijn. Ik geef je een steuntje in de rug met een aantal tips om jouw tijd als mantelzorger zo waardevol mogelijk te maken. 

Duidelijke afspraken

Als mantelzorger neem je veel taken op je. Het geeft veel voldoening om zoveel voor iemand te kunnen betekenen, maar je moet ook goed aan jezelf denken. Je kunt pas voor iemand anders zorgen, wanneer het helemaal goed met jou gaat. Zorg dat je vanaf het begin al duidelijke afspraken maakt en jouw grenzen aangeeft. Het is aan te raden om middels een schema te werken. Natuurlijk kunnen de uren hier en daar wat afwijken, maar dat kun je ook incalculeren. Maak een vast schema voor een vast aantal uur per week en houdt nog zeker tien uren achter de hand voor noodgevallen of afwijkingen van het schema. Het is belangrijk dat zowel jij als de zorgvrager weet waar jullie aan toe zijn.

Geef zorg uit handen

Als mantelzorger draag jij de zorg op je. Natuurlijk betekent dit dat jij veel taken uitvoert. Maar het is ook verstandig om zorg uit handen te geven. Het verdelen van de zorgtaken is een van de taken van een mantelzorger. Wees ook niet bang om familie aan te spreken en verschillende taken uit te laten voeren. Je kunt bijvoorbeeld een bezoekkalender maken zodat er elke week wel iemand op bezoek komt.

Emotionele zorg 

Het werk als mantelzorger is in veel gevallen praktisch, maar de beste tip is om de emotionele waarde niet te onderschatten. De zorgvrager is grotendeels afhankelijk van jou voor de dagelijkse taken. Dat betekent ook dat jij veel over de vloer komt en gesprekken voert. Een gesprekje kan vaak veel betekenen. Neem de tijd om te praten over hoe het nu gaat, maar ook over het verleden en hoe hij/zij de nabije toekomst voorziet.  Het werk als mantelzorger is uniek. Het is zeker geen 9 tot 5 baan. Je staat er mee op en gaat ermee naar bed. Zorg dat je genoeg tijd voor jezelf neemt om op te laten. Het is mooi wanneer je veel voor iemand kunt betekenen. Zorg dat je goed voorbereid ter werk gaat en lees je goed in over het werk in de mantelzorg.

Voor meer informatie spreek met LeekerweideGroep.